sv en |
  |
  Ändamål   Varför liberalism   Bas för dialog   Utvecklingssteg   Debattanslutning
|
  |
UtvecklingsstegInnehållet i den här webbplatsen har utvecklats fortlöpande sedan den startade 2013. I de flesta fall har det skett genom successiva tillägg, men just när det gäller det grundläggande ideologiska materialet har det skett flera större förändringar. Jag tänker mig att det kan vara av intresse med en redogörelse för hur detta har gått till, främst för de läsare som återkommer till webbplatsen efter en längre tids bortovaro, och som nu kanske inte känner igen sig. När jag startade webbplatsen var min målsättning att kunna bidra till mer konstruktiva förhållningssätt i samband med den etniska och religiösa mångfalden i vårt samhälle. Jag tänkte särskilt på den mångfald som manifesterar sig i form av skilda grupper som tenderar att leva sitt eget liv, i vad som ibland kallas parallellsamhällen. särskilt Under de första åren ägnade jag mig dels åt att samla in och läsa relevanta artiklar, vilket var grunden till den klippsamliing som nu är en sektion inom den här webbplatsen. 2015 års flyktingskris gjorde dessa frågor än mer aktuella, vilket ledde till att jag definierade ett 'projekt' vars målsättning beskrevs i följande artikel:
Frihet, Öppenhet, Solidaritet: Huvudteman för Projektet Här förklaras vilka frågor jag vill fokusera på, och varför, och vad som är min egen grundinställning till dem. -- Samtidigt intresserade jag mig för den ideologiska frågan om hur samhället bäst borde förhålla sig till sådana särkulturella grupper. Detta resulterade så småningom i ett förslag till principer för detta som jag kallade för mångfaldsliberalism, eftersom de var baserade på liberalismens grundläggande principer och utgjorde ett slags komplettering till dessa. Vid arbetet med detta insåg jag så småningom att en del av materialet i den föreslagna mångfaldsliberalismen borde ha en bredare relevans, och inte bara för mångfaldsfrågorna. Samtidigt kunde man inte hävda att de gällde för liberalism i alla dess tolkningar. Då blev det naturligt att avskilja dessa punkter och att låta dem ingå i min formulering av "liberalism så som jag vill uppfatta den", och som jag vill kalla värdeliberalism. Därefter borde mångfaldsliberalism kunna ses som ett mer begränsat tillägg till denna värdeliberalism. Denna strukturering och omstrukturering av materialet pågår nu, och den avspeglas i den här sektionen av webbplatsen. Ett första steg har skett genom framläggandet av följande artikel som karakteriserar värdeliberalism i form av tolv koncisa punkter:
En värdeliberal grundsyn Rubriken "Värdeliberalism - intro" upptill på den här sidan leder till några sidor som ger en lättare läsbar introduktion till denna värdeliberalism. Rubriken "Värdeliberalism - teser" leder till några sidor som innehåller förteckningar över mina artiklar om värdeliberalism och om mångfaldsliberalism. Det visar sig nu att de senare i stor utsträckning är tillämpliga på det vidare begreppet värdeliberalism, men att de behöver revideras och "uppdateras" för att passa in i det nya ramverket. Detta är det nu pågående arbetet. Rubriken "Mångfaldsliberalism", slutligen, leder till artiklar som beskriver mångfaldsliberalism som en påbyggnad på värdeliberalism, eller som kommer att göra det efter uppdatering.
|